Generasi Parameswara

Mata pena lebih tajam daripada Pedang..............

Wednesday, November 9, 2011

Tapak Baru Tahfiz As-Solihin

Salah seorang Ahli Jawatan Kuasa Tahfiz As-Solihin di Merlimau, Abdul Ghani Md Shahim, 65, merupakan pencetus idea untuk membuka tahfiz tersebut. Anak beliau, Muhammad Fadhullah Abdul Ghani merupakan salah seorang yang berkelulusan ijazah syariah daripada Syria.

Muhammad Fadhullah Abdul Ghani yang juga merupakan anak beliau merupakan seorang guru di tahfiz tersebut. Selepas itu beliau bertemu dengan Badan Kebajikan As-Solihin sebuah badan NGO Merlimau yang pernah membuka sekolah tahfiz namun telah dihentikan operasinya kerana mengalami beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan.

Beliau juga ada berbincang dengan saya untuk membuka sebuah sekolah yang baru di tapak yang baru memandangkan tapak yang ada sekarang akan diambil alih oleh pihak Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) untuk dijadikan tahfiz baru di bawah kelolaan MAIM.

NGO kita bercadang untuk keluar dari situ dan kebetulan ada seorang hamba ALLAH mewakafkan 1 ekar tanah dan telah ditukar nama atas nama Badan Kebajikan As-Solihin. Proses pecah lot tanah telah dilakukan di Pejabat Daerah Jasin dan telah selesai mengikut kaedah pembhagian tanah tersebut. Badan Kebajikan As-Solihin telah dimasukkan ke dalam geran dan tanah itu telah disahkan oleh pejabat daerah.


Setelah berbincang dengan jawatankuasa tersebut, mereka telah bersetuju dan bermula pada tahun awal tahun 2006 iaitu Januari 2006, dua orang pelajar telah mendaftar masuk dan pada bulan jun tahun yang sama juga bilanagn pelajarnya telah bertambah kepada lapan orang. Sehingga sekarang pada Oktober 2011 jumlah pelajarnya bertambah kepada 60 orang yang mana 50 orang pelajarnya adalah hafiz dan selebihnya hafizah.

Kebanyakkan pelajar yang datang adalah dari negara iaitu dari negeri Melaka sendiri, Negeri Sembilan, Kuala Lumpur, Sarawak, Pahang, Johor, Kedah, Kelantan kecuali Terengganu. Pendaftaran bagi sesi 2011/2012 mula dibuka dan pel.ajar baru seramai tujuh orang telah mendaftar. Kemasukan terus dibuka sehingga mencapai sasaran pelajar 100 orang.

Pengalaman menguruskan tahfiz pada ketika itu terpaksa ketuk pintu dari rumah ke rumah bagi memohon bantuan kewangan dan juga barangan seperti minya, beras dan lain-lain di seuruh negeri Melaka. Sambutan yang diberikan sangat menggalakkan walaupun yuran kita yang termurah di Malaysia iaitu sekitar RM160 sebulan tetapi kita dapat menanggung kos sehingga sekarang. Bagi pelajar anak yatim dan miskin tegar dikecualikan yuran. Jumlah pelajar yatim seramai 4 orang dan yang miskin tegar seramai 6 orang.

Sekarang kami mula merangka membina bangunan tiga tingkat yang berharga RM1.3 juta. Biarkan kezaliman MAIM berterusan namun ia tetap tidak mematahkan semangat kami untuk mendirikan bangunan baru. Dengan ini kami siarkan beberapa maklumat berkaitan seperti pelan bangunan dan no akaun bank untuk sumbangan pembinaan bangunan baru Tahfiz As-Solihin.

Antara aktiviti saya selaku Penyelia DUN Bukit Baru ialah menguruskan masyarakat dan melahirkan Hafiz dan Hafizah di Merlimau, Jasin. Hadis sahih berbunyi "Seorang Hafiz dapat memberi syafaat kepada 10 orang manakala seorang Hafizah dapat memberi syafaat kepada 10 orang yang lain."


Marilah sama-sama saya membantu dengan menyumbangkan sumbangan ke nombor akaun MAYBANK: 554053202841. Sebarang masalah bolehlah menghubungi Mudir Tahfiz, Ustaz Muhammad Fadhullah Abdul Ghani di talian 012-3226940.

SUMBER: Penyelia Dun Bukit Baru, Yusof Wahab.