Generasi Parameswara

Mata pena lebih tajam daripada Pedang..............

Monday, March 14, 2011

Iktibar dari Merlimau

Oleh ZAILI MUHAMMAD

MELAKA: Keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri Merlimau telah kita ketahui di mana majoriti BN meningkat sebanyak 1,489 kepada 3,643 undi berbanding 2,154 undi pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2008 yang lalu.

PAS memperolehi 2,319 dan BN memperolehi 5,962 berbanding PRU 2008 PAS memperolehi 2,827 dan BN 4,981 dan ini menjadikan kemerosotan undi kepada PAS sebanyak 508 serta pertambahan undi kepada BN sebanyak 981.

Antara faktor yang begitu ketara menyumbang kepada kemerosotan undi PAS adalah sokongan pengundi India di Jasin Lalang beralih kepada BN daripada majoriti 89 undi pada PRU 2008 bertambah menjadi 369 undi iaitu pertambahan sebanyak 280 undi.

Begitu juga di peti undi lain yang majoritinya pengundi Melayu telah beralih sokongan memberikan undi kepada BN pada kali ini seperti di Merlimau Pasir yang menyaksikan majoriti BN meningkat daripada 393 undi kepada 755 undi.

Sogokan pelbagai bantuan telah berjaya menarik sokongan kaum India kepada BN pada kali ini di mana BN meluluskan kemudahan elektrik kepada sebuah kuil di Merlimau dan berjanji akan menyelesaikan masalah status tapak kuil tersebut serta mengumumkan pembinaan sebuah Sekolah Kebangsaan Tamil Merlimau berharga RM4 juta.

Manakala pengundi Melayu pula dilihat masih terpengaruh dengan politik kebendaan yang dimainkan oleh BN seperti jalan tar, pembinaan parit-longkang, baiki rumah, bantuan keperluan asas serta tidak yakin dengan kemampuan PAS dalam mempertahankan hak dan membela nasib mereka.

Ianya diburukkan lagi dengan peranan yang dimainkan PERKASA di dalam mengapi-apikan sentimen kaum dan agama sehingga meresahkan orang Melayu bahawa segala hak mereka akan tergadai di tangan PAS yang menjalinkan kerjasama dengan DAP serta KeADILan.

PAS juga dilihat gagal menggarap sebaik mungkin di dalam memberikan penerangan kepada orang Melayu tentang tohmahan BN bahawa PAS menjadi alat DAP untuk melemahkan ‘kuasa’ Melayu.

Pimpinan tidak dapat mengukur dengan tepat kekuatan parti di pelbagai peringkat yang amat diperlukan bagi merangka srategi jangka pendek di dalam tempoh kempen pilihan raya mengakibatkan berlakunya kepincangan dalam kelancaran gerakerja.

Selain itu, antara kelemahan ketara yang dikenalpasti adalah kekuatan yang sedia ada itu juga tidak dapat diuruskan dengan semaksima dan sebaik yang mungkin sehingga berlakunya kelompangan atau pertindihan tugas.

Maka ada petugas yang dibebankan dengan pelbagai tugas dan ada petugas yang tidak mempunyai tugas disebabkan berlakunya pertindihan kerja di antara satu sama lain, di samping kerja-kerja 'ad-hoc' yang dilakukan tidak mendatangkan kesan.

Berbeza dengan BN yang menggunakan seluruh jentera dan kemudahan kerajaan secara maksima di mana segala keistimewaan yang dimiliki itu digunakan secara tersusun serta terancang bermula dari peringkat memberikan pelbagai sogokan serta bantuan kepada pengundi hingga kepada serangan sentimen agama dan kaum.

Pimpinan BN khususnya bertaraf menteri daripada Umno juga mengamalkan pendekatan turun padang bertemu masyarakat apabila Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob beberapa kali dilihat bersantai minum kopi di warung bersama-sama pemandu teksi di tengah-tengah pekan Merlimau.

Sehinggalah ke hari pengundian di mana penyokong Pakatan Rakyat terus terikut-ikut dengan rentak BN yang melakukan pelbagai provokasi melalui kata-kata lucah, makian dan aksi lucah sambil terjerit-jerit bagai orang gila.

DAP sebenarnya telah berjaya meyakinkan pengundi Cina agar mengundi PAS, sewajarnyalah fokus utama yang perlu diberi tumpuan ialah kepada pengundi Melayu yang masih tebal dengan Umnonya dan India yang masih kurang didekati oleh petugas PAS.

Walaubagaimanapun syabas dan tahniah diucapkan kepada para petugas serta semua yang bersungguh- sungguh terlibat membantu PAS dalam PRK ini samada yang mengorbankan masa, tenaga, wang dan sebagainya kerana sumbangan ikhlas tersebut begitu tinggi nilainya di sisi Allah.

Selain itu, di dalam PRK ini kerjasama rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat juga dapat dipereratkan lagi di mana ianya mampu memangkin kemenangan kepada Pakatan Rakyat di Melaka pada PRU nanti dan situasi ini begitu membimbangkan Umno-BN.

Apa yang penting di sini bukannya medan untuk menyalahkan sesiapa tetapi untuk kita bersama-sama bermuhasabah diri mengenai gerakerja khususnya PAS di semua peringkat agar yang mana lemah dapat kita kuatkan, yang mana longgar dapat kita ketatkan atau yang mana rosak dapat kita gantikan yang baru.

Bahkan Imam Syafie menggambarkan dalam syairnya yang sangat indah bahwa air yang tergenang akan busuk dan air yang mengalir akan bening serta jernih, malah seandainya matahari berhenti di ufuk timur terus menerus, nescaya manusia akan bosan dan tertekan.

Sekiranya tiada perubahan, maka dengan persiapan yang sama kita lakukan, dengan cara yang sama kita bekerja, dengan kekuatan serta kemampuan yang sama kita ada dan dengan kesilapan yang sama kita ulangi tidak mustahil kita juga akan memperolehi hasil atau keputusan yang sama berulang kali.

Labels: