Generasi Parameswara

Mata pena lebih tajam daripada Pedang..............

Wednesday, September 24, 2008

ISA undang-undang rimba - Malaysiakini

SEMABOK - PAS Melaka kesal dengan kenyataan yang dibuat oleh Adun Sungai Rambai, Hasan Abd Rahman, di mana Gerakan Belia 4B (GB4B) Melaka telah mengambil pendirian menyokong supaya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dapat terus dikekalkan dengan cara dan kaedah yang lama.

Menurut Ahli Jawatankuasa Penerangan PAS Melaka, Zaili Muhamad Imbiah, bahawa ISA adalah salah-satu daripada undang-undang rimba yang perlu dimansuhkan kerana ianya merampas hak seseorang yang ditahan tanpa melalui proses perbicaraan bagi mendapatkan keadilan.

"Ianya tidak berperikemanusiaan, menyekat kebebasan bersuara yang dibenarkan dalam sistem demokrasi, menafikan peruntukan undang-undang yang menyebut bahawa seseorang itu tidak didapati bersalah sehingga ia dibuktikan bersalah oleh mahkamah.

"Malahan apabila kita dihimpunkan di Padang Mahsyar kelak bagi menerima pembalasan daripada Allah S.W.T. di sana pun akan diadakan perbicaraan dulu agar setiap makhluk mendapat keadilan yang sewajarnya," kata beliau.

Seterusnya beliau mempersoalkan, mengapa kita sebagai hamba-Nya boleh dengan sewenang-wenangnya tanpa usul periksa dan melalui proses perbicaraan di mahkamah terus menghukum seseorang yang difikirkan mengugat kepentingan sang penguasa.

"Tak boleh tegur sikit terus ancam dan ugut untuk ambil tindakan ISA, adakah ini contoh teladan yang patut ditunjukkan oleh sebuah kerajaan yang mewar-warkan konsep Islam Hadhari.

"Ini jelas menunjukkan bahawa setelah melebihi 50 tahun memerintah kerajaan masih gagal menangani masalah hubungan antara kaum di negara ini dan gagal memikirkan satu formula terbaik untuk menyatu-padukan rakyat berbilang-bangsa di negara ini," katanya.

Beliau turut menyifatkan kenyataan yang dibuat oleh Timbalan Pengerusi Gerakan Belia 4B (GB4B) Melaka itu, sebagai tidak relevan, ketinggalan zaman dan gagal menghayati tuntutan sebenar kefarduan berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ini.

"Marilah kita kembali kepada tuntutan Islam yang syumul iaitu mengikut segala perintah Allah dan meninggalkan segala larangan-Nya serta menjadikan Islam sebagai dasar pemerintahan dalam negara kita kerana ianya memberi keadilan kepada semua.

"Tidak kira samada kepada orang Islam atau bukan Islam, dasar yang digariskan oleh Islam adalah formula terbaik untuk menyatu-padukan rakyat pelbagai kaum di dalam negara ini dan PAS tetap komited untuk melaksanakannya melalui proses demokrasi.

"Sebaliknya ISA merupakan suatu bentuk penindasan, kezaliman dan penganiayaan yang sepatutnya ditentang oleh seluruh rakyat negara ini yang cintakan keadilan dan kebenaran," jelasnya.